async='' କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଖିରି/କ୍ଷୀରି ~ OdiaInfo.In

Friday, April 8, 2016

କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଖିରି/କ୍ଷୀରି

ଖିରି /କ୍ଷୀରି :
'ଖିରି /କ୍ଷୀରି ' ଏକ ପାରମ୍ପାରିକ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଖାଦ୍ୟ । ଏହାକୁ ଚାଉଳ ବା ଭଙ୍ଗା ଗହମକୁ କ୍ଷୀରରେ ଫୁଟାଇ ସେଥିରେ କେସର, ଗୁଜୁରାତି, କିସମିସ, କାଜୁ, ପିସ୍ତା ବାଦାମ ବା ଆଲମଣ୍ଡ ଆଦି ପକାଇ ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ । କ୍ଷୀରି ୨,୦୦୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର, ପୁରୀ, ଓଡ଼ିଶାରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା । ଏହା ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜା ଓ ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀରେ ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ ।

ଆବଶ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ :

  • ୧ ଲିଟର କ୍ଷୀର
  • ୧/୨ କପ ବସୁମତୀ ଚାଉଳ
  • ୩/୪ କପ ଖୁଆ
  • ୧ କପ ଚିନି
  • କିଛି କାଜୁ
  • କିଛି କିସମିସ
  • ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ
  • ଗୁଆ ଘିଅ ୨ ଚାମଚ
  • ମିଲ୍କ ମେଡ
  • ପାଣି

ପ୍ରଣାଳୀ :


  • ପ୍ରଥମେ ହାଣ୍ଡିରେ ଗୁଆ ଘିଅ ପକାଇ ଗରମ କରି ଦିଅନ୍ତୁ,ସେଥିରେ ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ 

    ଓ ଭେଦା ଚାଉଳ ପକାଇ ୧୦ ରୁ ୧୨ ମିନିଟ ଭଲ ଭାବେ ଘାଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତୁ ।

  • କିଛି ଚିନି,କାଜୁ,କିସମିସ ପକାଇ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଗୋଳାନ୍ତୁ ।

  • ମାଟିଆ ରଙ୍ଗ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତୁ ।  

  • ଅଳ୍ପ ପାଣି,କ୍ଷୀର (୫୦୦ ମିଲିଲିଟର) ପକାଇ ଘୋଡେଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।

  • ମଝିରେ ମଝିରେ ଢାଙ୍କୁଣୀ ଖୋଲି ଗୋଳେଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।

  • ଚାଉଳ ପ୍ରାୟ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଫୁଟିଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଣାଳୀ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । 

  • ଚାଉଳ ଫୁଟି ସାରିଲା ପରେ ଖୁଆ ଓ ମିଲ୍କ ମେଡ ପକାଇ ଗୋଳାନ୍ତୁ ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 

    ଖିରୀ ବହଳିଆ ନ ହେଇଛି ।  

  • ଏଥର ତିଆରି ହୋଇଗଲା ଆପଣଙ୍କର ଖିରି ଥଣ୍ଡା କରି ଗିନାରେ ପରସି ଦିଅନ୍ତୁ

    ଖାଆନ୍ତୁ ଓ ଖୁଆନ୍ତୁ....

Get free daily email updates!

Follow us!

0 comments:

Post a Comment