async='' କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଖିରି/କ୍ଷୀରି ~ OdiaInfo.In

Friday, April 8, 2016

କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଖିରି/କ୍ଷୀରି

ଖିରି /କ୍ଷୀରି :
'ଖିରି /କ୍ଷୀରି ' ଏକ ପାରମ୍ପାରିକ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଖାଦ୍ୟ । ଏହାକୁ ଚାଉଳ ବା ଭଙ୍ଗା ଗହମକୁ କ୍ଷୀରରେ ଫୁଟାଇ ସେଥିରେ କେସର, ଗୁଜୁରାତି, କିସମିସ, କାଜୁ, ପିସ୍ତା ବାଦାମ ବା ଆଲମଣ୍ଡ ଆଦି ପକାଇ ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ । କ୍ଷୀରି ୨,୦୦୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର, ପୁରୀ, ଓଡ଼ିଶାରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା । ଏହା ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜା ଓ ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀରେ ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ ।

ଆବଶ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ :

  • ୧ ଲିଟର କ୍ଷୀର
  • ୧/୨ କପ ବସୁମତୀ ଚାଉଳ
  • ୩/୪ କପ ଖୁଆ
  • ୧ କପ ଚିନି
  • କିଛି କାଜୁ
  • କିଛି କିସମିସ
  • ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ
  • ଗୁଆ ଘିଅ ୨ ଚାମଚ
  • ମିଲ୍କ ମେଡ
  • ପାଣି

ପ୍ରଣାଳୀ :


  • ପ୍ରଥମେ ହାଣ୍ଡିରେ ଗୁଆ ଘିଅ ପକାଇ ଗରମ କରି ଦିଅନ୍ତୁ,ସେଥିରେ ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ 

    ଓ ଭେଦା ଚାଉଳ ପକାଇ ୧୦ ରୁ ୧୨ ମିନିଟ ଭଲ ଭାବେ ଘାଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତୁ ।

  • କିଛି ଚିନି,କାଜୁ,କିସମିସ ପକାଇ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଗୋଳାନ୍ତୁ ।

  • ମାଟିଆ ରଙ୍ଗ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତୁ ।  

  • ଅଳ୍ପ ପାଣି,କ୍ଷୀର (୫୦୦ ମିଲିଲିଟର) ପକାଇ ଘୋଡେଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।

  • ମଝିରେ ମଝିରେ ଢାଙ୍କୁଣୀ ଖୋଲି ଗୋଳେଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।

  • ଚାଉଳ ପ୍ରାୟ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଫୁଟିଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଣାଳୀ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । 

  • ଚାଉଳ ଫୁଟି ସାରିଲା ପରେ ଖୁଆ ଓ ମିଲ୍କ ମେଡ ପକାଇ ଗୋଳାନ୍ତୁ ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 

    ଖିରୀ ବହଳିଆ ନ ହେଇଛି ।  

  • ଏଥର ତିଆରି ହୋଇଗଲା ଆପଣଙ୍କର ଖିରି ଥଣ୍ଡା କରି ଗିନାରେ ପରସି ଦିଅନ୍ତୁ

    ଖାଆନ୍ତୁ ଓ ଖୁଆନ୍ତୁ....

Get free daily email updates!

Follow us!

Related Posts:

  • How To Make Chicken Biriyani Do you want to know How to make Chicken Biriyani at your Home ? Then here in New Odisha we have given step by step preparation of Chicken Biriyani, so that it will easy for you to cook or serve Chicket Biriyani at your… Read More
  • କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଖିରି/କ୍ଷୀରି ଖିରି /କ୍ଷୀରି : 'ଖିରି /କ୍ଷୀରି ' ଏକ ପାରମ୍ପାରିକ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଖାଦ୍ୟ । ଏହାକୁ ଚାଉଳ ବା ଭଙ୍ଗା ଗହମକୁ କ୍ଷୀରରେ ଫୁଟାଇ ସେଥିରେ କେସର, ଗୁଜୁରାତି, କିସମିସ, କାଜୁ, ପିସ୍ତା ବାଦାମ ବା ଆଲମଣ୍ଡ ଆଦି ପକାଇ ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ । କ୍ଷୀରି ୨,୦୦୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଜଗନ୍ନାଥ… Read More
  • Makka Masala Recipes Makka Masala is a very yummy dish prepared to serve with Roti. Let us Know how to make Makka Masala in home. How To Prepare Makka Masala : INGREDIENTS :   Makka ( Corn ) – 1 Kg Tamato ( Tomato) -100 grm … Read More
  • କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଦହି ପଖାଳ ଭାତ ପଖାଳ ଭାତ : ଭାତରେ ପାଣି ମିଶାଇ ତିଆରି କରାଯାଉଥିବା ପଖାଳ ଏକ ନିତିଦିନିଆ ସୁସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଓଡ଼ିଆ ଖାଦ୍ୟ । ଏହା ଖରା ଦିନରେ ଦେହରେ ତାତି କମାଇବା ପାଇଁ ତଥା ପେଟ ଗରମ ଓ ଦେହରେ ପାଣି କମିଯିବା ଭଳି ରୋଗର ପ୍ରତିକାର ନିମନ୍ତେ ଏକ ଉପାଦେୟ ଖାଦ୍ୟ । ପାଣି ଯୁକ୍ତ … Read More
  • How To Make Gajar Halwa (ଗାଜର ହାଳୁଆ) ସାମଗ୍ରୀ:-          ଗାଜର (୨୫୦ ଗ୍ରାମ)      କ୍ଷୀର (୨୫୦ ଗ୍ରାମ)     ଚିନି (ସ୍ଵାଦ ଅନୁସାରେ)     ଗୁଆ ଘିଅ (୬ ଚାମଚ)     କାଜୁ ଓ କିସମିସ (୧୦୦ ଗ୍ରାମ) … Read More

0 comments:

Post a Comment